Reuters: Борисов готов за „правителство на спасението“

"Ако се стигне до нови избори в началото на 2015 г., няма да има какво да се спасява", твърди бившият премиер

Reuters: Борисов готов за „правителство на спасението“

Лидерът на водещата, според социолозите, партия преди изборите – ГЕРБ, Бойко Борисов е изразил готовност за диалог, включително в рамките на широка коалиция, за да бъде осигурена политическа стабилност, пише Reuters.

В интервю за информационната агенция, бившият премиер потвърждава позицията си, че управителят на Българска народна банка Иван Искров трябва да се оттегли след изборите, поради начинът, по който институцията реагира в казуса с Корпоративна търговска банка.

Борисов предупреждава, че който и да спечели изборите, ако не успее да формира стабилно управление, гражданите ще трябва да се явят на четвърти избори за последните 24 месеца, в началото на 2015 г. „Когато е нужна стабилност, правителство на малцинството представлява риск пред страната. Трябва да се заключим в Парламента, докато не стигнем до решение. Хората го заслужават, дори репутацията на партиите да пострада“, казва той.

„Ние говорим за „правителство на спасението“. Ако страната не може да бъде спасена сега, то след януари, след нови избори, няма да остане нищо за спасяване“, изтъкна още веднъж апокалиптичната си теза Борисов.

Тази сутрин в профила на политика в социалната мрежа Facebook се появи опровержение на използвания от Reuters израз "широка коалиция", в което се казва:"Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябва да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили."

Агенцията припомня, че следващото редовно правителство ще се изправи пред редица предизвикателства: възстановяване на крехкия икономически растеж, борбата с корупцията, обуздаване на дефицита в енергийната система, размразяване на някои блокирани европейски средства, както и последиците от най-тежките времена за банковия сектор от 90-те години насам.

По случая с КТБ, лидерът на ГЕРБ коментира, че не може да се вземе решение за държавна помощ преди да е готов независимия одит на активите на институцията.  

Коментари: 0