Reuters: България е изправена пред политически вакуум

Големи митинги са планирани отново в цялата страна за неделя, когато е националният празник на страната по повод освобождението от турско робство, допълва изданието

244 ~ 2 мин. четене

Министър-председателят на България в оставка Бойко Борисов разкритикува идеята за формиране на широка коалиция, с която да се успокоят антиправителствените протести, но само задълбочи несигурността, кой би повел най-бедната икономика в Европейския съюз (ЕС), пише в свой коментар Reuters.

Масовите демонстрации срещу високите цени на електроенергията и ниския жизнен стандарт изправят страната пред предсрочни парламентарни избори в средата на месец май, в които протестният вот може да затрудни основните партии при сформирането на мнозинство.

Много избиратели са разочаровани след годините на неудовлетворени обещания, а партиите ги заливат  с грандиозни заявки за това какво ще направят в следващото правителство. Това е опит да се успокои обществения гняв в една политическа класа, която е широко разглеждана като корумпирана и егоистична, допълва изданието.

"Бих гласувала за нова партия", казва Бонка Русева, пенсионер в столицата София. И допълва - "тези млади хора, които протестират, са толкова смели и аз вярвам, че могат да променят ситуацията в страната".

Мащабът на протестите е намалял, тъй като правителството на досегашния премиер Бойко Борисов заяви миналата седмица, че се оттегля. Така България е изправена пред политически вакуум. Големи митинги са планирани отново в цялата страна за неделя, когато е националният празник на България. Тогава се чества освобождението от турско робство.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев, премиер на страната до 2009 г., заяви, че няма да бъде следващият министър-председател, дори ако неговата партия спечели изборите, което допълнително показва несигурността за лидерство.

Той не дава и малък намек кого би могъл да подкрепи за поста, докато в петък Борисов отхвърли идеята за национално коалиционно единство.

"Предлага ни се нова форма на управление", каза Борисов по повод изказването на Станишев. "В тази нова форма партийните лидери формират някакъв общ съвет, докато куклите играят ролите на министър-председател и министри". Анализатори смятат, че изказването на Борисов засилва предишните му коментари, че не би направил сделка с друго лице. Неговото правителство е работило без мнозинство, а с подкрепата на независими депутати.

"Борисов е самотен играч", обобщава Румяна Коларова, политически анализатор в СУ "Св. Климент Охридски". "Това го прави най-малко желания коалиционен партньор".

Подкрепи Economic.bg