Капиталът на TBI Bank беше увеличен със 7 млн. лв.

Това е третото емитиране на нови акции през последната година

688 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Една от малките банки на българския пазар - TBI Bank увеличи капитала си със 7 млн. лв. Промяната е вписана по партидата на финансовата институция в Търговския регистър. След увеличението собственият капитал на дружеството нараства до 61.4 млн. лв.

По-големият капитал ще позволи на банката да поддържа ръст в кредитирането на граждани и да навлезе по-агресивно в сегмента на малкия и среден бизнес, се казва в съобщение на TBI Bank.

"Дългосрочната ни цел е да се превърнем в предпочитан партньор в сегментите "банкиране на дребно" (потребителско и целево финансиране) и  "микро, малки  и средни предприятия" в България", коментира Валентин Гълъбов, член на надзорния съвет на банката. По думите му увеличението на капитала ще помогне за ръста на новия портфейл от потребителски и фирмени.

Чрез издаването на новите акции се прави трето увеличение на капитала на TBI Bank през последната година. През ноември 2012 г. финансовата институция увеличи капитала с 2 млн. лв., които след разрешение от БНБ бяха внесени от холандския холдинг TBIF Financial Services B.V., който е собственик на банката.

Според данни на Българска народна банка в края на 2012 г. активите на TBI Bank са 189.03 млн. лв. Финансовата институция е на загуба от 631 хил. лв за миналата година.

ТBI Bank е собственост на регистрираното в Холандия дружество ТBIF Financial Services B.V. което оперира на българския пазар от 2001 г. Холандската група притежава добре познатите на българския потребител "Ти Би Ай Кредит", "Ти Би Ай Лизинг", "Ти Би Ай Рент". През пролетта на 2011 година, холандският холдинг купи словенската "НЛБ Банк", която се ребрандира като TBI Bank.

Подкрепи Economic.bg