Рибари искат компенсации заради делфини

Според тях популацията на морските бозайници в Черно море достигнала 1 милион, едрите риби пробивали мрежите и проваляли улова

Компенсации заради делфините поискаха родни рибари на среща в Царево с директора на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов и зам.- директора д-р Кирил Делев.

Преди срещата местни рибари разпънаха мрежи пред читалището, които са с дупки от делфини. Според тях популацията в Черно море значително се е увеличила и е  над 1 милион.

„Знаем че според вас делфините са станали твърде много и нанасят големи щети по мрежите и даляните ви. Това, което може да се направи, е да се преброи популацията им в акваторията на Черно море и след това да говорим с ЕК да се направят някакви компенсации към рибарите, които са претърпели щети”, заяви д-р Господинов в началото на срещата. Той допълни, че най-важно е да се уточни броят на делфините и в тази връзка до месец Институтът по рибни ресурси във Варна ще започне преброяване на популацията на делфини в Черно море.

На срещата рибарите предложиха да се учреди фонд, с който да бъдат обезщетявани рибарите, които са претърпели загуби при такава ситуация.

„Не вярвам, че български рибари са убили двата делфина от последните дни, тъй като това носи лоша поличба за самия рибар а и в морето ловуват и други чуждестранни рибари„, каза още д-р Господинов. Той заяви, че след последните случаи на мъртви делфини е възложил на инспекторите на ИАРА в Бургас, Варна и Добрич да обходят крайбрежието и да установят дали има още такива. Към морето ще бъдат командировани инспектори на ИАРА от страната и те също ще участват в групите за контрол.

На срещата се обсъдиха въпроси свързани с контрол на риболова и действащата в момента забрана за улов на калкан. Д-р Господинов обясни, че контролът е засилен и това си личи от данните - за първите три месеца на годината заловеното количество нелегален калкан е 1,6 тона за сметка на за цялата минал година, когато задържаното количество калкан е било 27 кг.

С рибарите от Южното Черноморие са били разисквани и въпроси относно промените в Закона за рибарството и аквакултурите.

 

Коментари: 0