Рибарските лодки влизат в отделен регистър

Собствениците на по-големи плавателни съдове трябва да се регистрират като юридически лица до 1 януари 2013 г.

Малките рибарски лодки с дължина до 10 метра може да бъдат вкарани в отделен регистър за крайбрежен, а не за стопански риболов. Това каза във Варна директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов, който се срещна с представители на рибарския бранш.

По думите му собствениците на лодки ще бъдат на облекчен режим, ще плащат патентен данък, но няма да имат право да участват в разпределението на квотите за улов на калкан и цаца, особено ако нямат GPS на плавателния съд. Малките лодки не са рибарски кораби, както бе записано в закона през 2007 година, каза председателят на рибарската кооперация "Траката" Стефан Дачев.

Той и колегите му изразиха недоволство от изискването всички рибари да се регистрират като юридически лица. По Черноморието има близо 5 хиляди лодки, поне 4 500 от тях няма да заделят пари, за да впишат като фирми, посочи Дачев. Той обаче не изключи възможността част от тези рибари да се превърнат в бракониери.

Предложението на ИАРА малките лодки да влязат в отделен регистър беше прието от членовете на кооперацията. Те обясниха, че така или иначе нямат отношение към квотите за калкан и цаца и това не ги притеснява.

Господинов уточни, че собствениците на по-големи плавателни съдове трябва да се регистрират като юридически лица до 1 януари 2013 година. В същия срок вероятно ще бъде готов и новият регистър за малките лодки.

Господинов съобщи още, че догодина ще бъде създадена нова европейска структура - Консултативен съвет, който ще разглежда проблемите в Черно море. Има голяма вероятност седалището му да бъде в България. Към Консултативния съвет ще бъдат привлечени и черноморските страни, които не са членове на ЕС. Основната цел ще бъде да се вземат еднакви за всички държави мерки за опазването на акваторията, в това число и като ограничения върху риболова.

Коментари: 0