Робот за 30 хил. лв. ще ни помага у дома

АСИМО разпознава хора, предмети и жестове

След около 15 г. хуманоиден робот може да присъства във всекидневието на хората и да им помага. Това прогнозира на пресконференция в София Жан Люк де Крае, координатор на презентацията на най-усъвършенствания хуманоиден робот в света АСИМО. Цената му ще е около 30 000 лв.

Роботът, произведен от "Хонда", ще бъде представен на 10 май в Интер Експо център в столицата. АСИМО (Advanced Step in Innovative MОbility - Усъвършенствана стъпка в иновативната мобилност) разпознава хора, предмети и жестове. Може да ходи, да тича, да рита топка, да носи табла, да бута количка, да се здрависва, да говори и дори да танцува. Той е замислен като помощник на хора с увреждания. Очакванията са, че след около 15 години подобен на него робот ще може да бъде пуснат в продажба, съобщи агенция Стандарт нюз.
 
Експериментален робот на "Хонда" Е0 прави първите си крачки през 1986 г., но може да ходи само по права линия, разказаха на пресконференцията. Тогава инженерите на компанията започват да анализират човешкото ходене. През 1988 г. друг експериментален робот успява да имитира по-успешно човешката походка, но все още няма торс.
 
През 1993 г. се появява първият хуманоиден робот, макар и с груб вид. Вторият прототип през 1996 г. има редица подобрения - по гъвкаво движение на краката, върви плавно във всяка посока и по неравни повърхностни, а и може да запазва равновесие, дори ако бъде бутнат силно. Може да бута количка или да разхлабва и завинтва болтове. 
През 1997 г. е готов следващият прототип - самостоятелно ходещ двукрак хуманоиден робот.

АСИМО се появява през ноември 2000 г. и името му е абревиатура на "усъвършенствана стъпка в иновативната мобилност".

Коментари: 0