Росен Плевнелиев: Олигарсите в България са една шепа хора

По-важно е да се намери решение на проблема, а не да се отправят обвинения, смята президентът

232 ~ 2 мин. четене

"Олигарсите в България са една шепа хора, те зависят изцяло от държавата, те така забогатяват", заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама” на БНТ. Той призна, че е бил член на няколко търговски камари, че познава много богати хора и смята , че не всеки богат човек е олигарх. Плевнелиев обаче не пожела да каже имената на хората, които смята за олигарсите. Според него, по-важно е да се намери решение на проблема, а не да се отправят обвинения.

„Разделението на нацията не може да е цената на успеха на когото и да било от политиците. Народът не може да бъде разделен - той не е разделен за европейското бъдеще на нацията, ние искаме институции, достойно място, просперитет. България днес, през 2013 г., очаква повече, хората искат прозрачност”. Плевнелиев подчерта отново, че не държи да е силен президент, а полезен президент – президентът нито е посредник, нито заема страна.

"Когато казах, че свалям доверието от правителството, бях честен към нацията. Хората очакват повече от политиците. Хората искат прозрачност и прогнозируемост", коментира поведението си държавният глава. Плевнелиев категорично подчерта, че няма разделение между него и Маргарита Попова.

„Чрез инициативата "Диалог на гражданите" поканих всички – всеки трябва да бъде чут. На диалога с гражданите поканих всички протестиращи – тези, които са против правителството на Орешарски, и тези, които го подкрепят. Всеки имаше възможността да бъде чут. Това беше много полезна инициатива, която помага за съединението на нацията", категоричен е президентът.

Държавният глава обяви още, че обмисля вето по закона за досиетата, ако параграф 12 бъде приет.

Подкрепи Economic.bg