Роскосмос разработва ядрен двигател за космоса

Опитен образец на ядрен двигател за космически кораб ще бъде готов след пет години

9214 ~ 1 мин. четене

Oпитен образец на ядрен двигател за космически кораб ще бъде готов след пет години. Това заяви изпълнителният директор на руската космическа агенция Роскосмос Владимир Поповкин. „Мисля, че прототип ще имаме към 2017 г и тогава ще решим дали да правим летателен апарат с него или не“, - добавя той.

За разработката на целия проект за нужни около $522 млн за девет години. Кораб за по-далечни космически полети с ядрен двигател ще бъде създаден не по-рано от 2025 г.

Учените и преди са се опитвали да създадат ядрен ракетен двигател, в който работното тяло, създаващо тягата е нагрявано непосредствено в реактора. Подобни установки обаче дават на изхода много високи нива на радиоактивност, съобщи pixelmedia .

Новият проект предполага използване на йонни електрореактивни двигатели, в които реактивната тяга се създава за сметка на ускорен от електрическо поле йонен поток. Ядреният реактор доставя необходимия за този процес електрически ток и радиоактивните вещества не попадат във външната среда. Предполага се, че работното тяло в двигателя ще бъде ксенон.

Подкрепи Economic.bg