Рубини: Паритет евро-долар

6852 ~ 1 мин. четене
Паритет между еврото и долара е небоходим, за да се възстановят растежа, търговският баланс и конкурентоспособността на страните от периферията на еврозоната, твърди икономистът Нуриел Рубини. Според него на страните от PIIGS е необходимо евро, което не е по-скъпо от щатския долар.

 

Проблемите на Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания (PIIGS) все още не са решени, а ликвидните инжекции на Европейската централна банка могат да помогнат само в краткосрочен план, допълни Рубини. ЕЦБ достига края на възможностите си в това, което може да направ, за да подкрепи европейските икономики.

 

Изказването на икономиста идва, след като анализатори предрекоха до края на годината еврозоната да навлезе в повторна рецесия официално.

 

Според Рубини порочният кръг на дефицити, които правителствата се опитват да лекуват с бюджетни икономии, които от своя страна задълбочават рецесията, е порочен, защото реален икономически растеж няма.

 

Към днешна дата кризата в Еврозоната и цените на петрола са най-големите рискове предглобалната икономика, а ако се случи предричанетото рязко забавяне на растежа в Китай и по-лоши от очакваните данни за нивото на безработицата в САЩ световната криза може допълнително да се задълбочи. 

Подкрепи Economic.bg