Рубини: САЩ ще "крепи" икономиката до изборите

Според икономиста Фед ще предприеме "нестандартни" мерки за задържане на икономиката до ноември

6862 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Федералният резерв (Фед) ще направи всичко възможно, за да задържи ситуацията стабилна до президентските избори в САЩ през ноември. Това прогнозира икономистът Нуриел Рубини, в интервю за Reuters. Според него обаче след това нещата ще се "сгромолясат".

"За да задържи нещата сравнително спокойни Фед може да се принуди да предприеме нестандартни мерки. Може да се стигне до вариант, при който председателят на Фед Бен Бернанке ще даде зелена светлина на купуването на акции", коментира Бернанке. Според него това може да доведе до лек ръст на капиталовите пазари в САЩ до ноември.

Сред останалите нестандартни мерки, които би могъл да въведе Бернанке, според Рубини, са изкупуване на 10-годишни ДЦК при 1% лихва. Освен това според него може да бъде избран подхода за кредитни облекчения, а не за количествени облекчения.

Той добавя, че Фед може да бъде принуден да предприема нестандартни варианти като симулиращия ефект на количествените улеснения - ефективно печатане на пари за купуване на държавни облигации - с намаляващ ефект през времето.

Според него в Европа също нещата ще бъдат "закрепени" до края на годината. "Мисля, че Гърция няма да излезе от Еврозоната до ноември. Нещата ще се случат след това", коментира Рубини. Догодина обаче той очаква всичко да се сгромоляса и да се случи, както беше прогнозирал вече, "перфектната буря".

Подкрепи Economic.bg