Румен Драганов: Концепцията за туризма ни е сбъркана

Пролетният и есенният сезон са идеални за посещения на културни обекти

Българската концепция по отношение на туризма продължава да бъде сбъркана, тъй като говорим само за летен и зимен туризъм. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Фокус”.

По думите му има две големи дупки – пролетният и есенният туризъм, които могат да бъдат свързани със значителни приходи.

Той обясни, че месеците март, април и началото на май, както и края на септември, октомври, ноември, до средата на декември, могат да бъдат запълнени с различни културни събития.

Според него тези месеци трябва да бъдат изпълнени с различни туристически програми, които могат да влияят върху заетостта на легловата база. По думите на Драганов България продължава да бъде страната с най-ниска средна заетост на легловата база, която от началото на годината е около 20 процента.

Драганов заяви още, че около 80 процента от българите предпочитат да изкарат почивните дни, като посетят близки роднини и приятели. Голяма част от тях са използвали националните туристически куророти, които имат добре изградена туристическа инфраструктура, както в планината, така и по Черноморието.

Изключително популярни в последните години са станали къщите за гости, намиращи се в Източните Родопи, Централен Балкан, Стара планина.

Относно летният сезон директорът на института заяви, че не очаква значителен ръст спрямо предходната година. Според него той ще е в рамките на 4-5 процента. На немския пазар имало фирми, които отчитали 14 процента ръст на записванията, но имало и такива, които отбелязвали спад.

Според Драганов засилен интерес това лято ще има към културния туризъм – пътуванията до Рилския манастир, Перперикон и Татул, Белоградчишките скали. Сред предпочитани морски курорти този сезон ще е Албена, смята специалистът.

Коментари: 0