Румен Порожанов: Нашата цел е КТБ да заработи

Обсъжда се частичен достъп до депозитите в КТБ, обясни финансовият министър

Румен Порожанов: Нашата цел е КТБ да заработи
176 ~ 2 мин. четене

„Нашето желание е КТБ да заработи и да не се стига до изплащане на депозити. Правителството не решава съдбата на банката. Само БНБ знае какво се случва с КТБ. В  момента се извършва оценка на финансовото състояние на банката, след което ще се извършат одити. Тогава ще може да се каже дали банката ще бъде оздравена“. Това заяви служебният финансов министър Румен Порожанов в „Тази сутрин“ по bTV.

По думите на министъра БНБ е изпратила писма към сериозните акционери в КТБ дали желаят да участват в оздравяването на банката. „Водим разговори с г-н Искров. Законът дава възможности за търсене на оздравително решение“, обясни Порожанов.

По повод идването на група делегати от Брюксел, финансовият министър каза, че те са били поканени лично от него и са се запознали със състоянието на КТБ. „Това, което сме дебатирали, е търсенето на решение – първо за частичен достъп до депозитите, като вероятно сумата ще бъде до 1000 лв.“, допълни той.

Според Румен Порожанов трябва да се преструктурира кредитния портфейл. Той обясни, че от Виенския фонд са заявили намерение да предложат план за оздравяване на банката, който ще бъде представен до две седмици.

Министърът на финансите подчерта, че БНБ контролира кредитния надзор и е независима институция.

Относно дупката в бюджета Порожанов коментира, че проблемът с дефлацията създава цялостен проблем за икономиката. „До края на годината се очаква БВП да падне под 80 млрд. лв. Ще бъде предложена актуализация на бюджета. Останалите проблеми са в приходната част. Надценените приходи създават възможност за изразходване на повече средства, което са направили колегите от предходното правителство“, каза той.

По думите му се очаква дупката в бюджета да достигне между 2.5 -2 .7% от БВП, или това е малко по-малко от 1 млрд. лв. Той подчерта, че когато се надхвърли този процент, не се стартира процедура за свръхдефицит.

„Проблемът с банковата система е едно от нещата, които трябва да решим за тези няколко месеца. Цените на електроенергията са друг проблем. Те бяха изкуствено поддържани. Това, което дебатирахме с премиера е фактът, че ДКЕВР създаде огромни дефицити. По график следва към 1 октомври да се промени цената на тока. Комисията ще определи числата и процентите“, заяви министърът.

По повод назначаването на Ваньо Танов за шеф на митниците, Порожанов обясни, че решението е изцяло негово. „Той е човекът, който може да направи по-смели решения и системите да заработят. Комуникацията между министерство и митници до момента липсваше. Искам да засилим контрола върху вноса на стоки в страната ни, тъй като у нас влизат изключително много продукти, които не са контролирани“, добави министърът. „В цялата си кариера не съм лансиран по никакъв начин, предполагам г-н Танов също“, заключи Румен Порожанов.

Коментари: 0