Румъния бави "Дунав мост" 2

Северната ни съседка не отговаря на предложенията на България за създаване на съвместна компания за управление

124 ~ 1 мин. четене

Заради политическите проблеми в Румъния се бави старта на "Дунав мост" 2. Това коментира Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на инспекция на съоръжението. Заради обстановката в северната ни съседка не може да се създаде съвместна българо-румънска компания, която да управлява "Дунав мост" 2, съобщи Фокус. По думите на Московски българската страна е направила няколко опита да срещи с румънците, но те все отговарят, че още нямат мандат да водят този тип преговори.

"Искрено съжалявам, ако изпаднем в ситуацията, в която да стане готово съоръжението, а да нямаме съвместна компания, която да го управлява", добави Ивайло Московски. Той е категоричен, че това дружество е много важно да се направи максимално бързо, за да може веднага да започне да се управлява съоръжението.

От българска страна е направено всичко необходимо. На румънската страна са предоставени три варианта. Информирана е и Европейската комисия. "Ние сме готови, чакаме. Искрено се надявам те да отговарят на нашата кореспонденция и да сядаме на масата за преговорите", каза още Московски.

По думите му желанието на България е до края на годината да може да се преминава по втория мост над Дунав. "Но дори и физически съоръжението да е завършено, заради забавянето на компанията, която трябва да го управлява, това най-вероятно няма да може да стане до края на годината, прогнозира Ивайло Московски.

Подкрепи Economic.bg