Румъния с ново правителство

Парламентът гласува доверие на премиера Виктор Понта

6394 ~ 1 мин. четене

Новото румънско правителство положи клетва. Късно вчера парламентът гласува доверие на кабинета с премиер Виктор Понта. Вотът за встъпване в длъжност беше подкрепен от 284 парламентаристи от 370-те гласували.

В края на април президентът на Румъния Траян Бъсеску назначи опозиционния лидер Понта за премиер и му възложи да формира правителство.

Сред задачите на новия кабинет е да организира местните избори, планирани за началото на юни, и парламентарните, които са насрочени за ноември тази година.

Понта заяви, че ще се придържа към ангажиментите, поети от страната в рамките на споразумението от предпазен тип в размер на 5 млрд. евро, което Румъния сключи с Международния валутен фонд, Европейския съюз и Световната банка миналата година.

Той обеща, че ще възстанови заплатите в бюджетния сектор, които бяха намалени с 25% през юли 2010 г. съгласно предишно споразумение с МВФ за заем от 20 млрд. евро. През уикенда представителите на МВФ и ЕС, които  са на посещение в Букурещ за оценка на споразумението, се съгласиха от юни заплатите в бюджетния сектор да бъдат увеличени с 8%.

До съставянето на новия кабинет се стигна, след като парламентът гласува вот на недоверие на премиера Михай Унгуряну. Причина за недоволството срещу предишния кабинет стана подготвената от него мащабна програма за приватизация.

От началото на годината това е второто румънско правителство, което губи властта. На 6 февруари предшественикът на Унгуряну - Емил Бок, доброволно напусна поста си след поредицата антиправителствени протести в Букурещ.

Подкрепи Economic.bg