Русия иска 1 млрд. евро заради отказа ни от „Белене”

Новата сума включва стойността на всички работи, изпълнени по проекта, оборудването за целия цикъл на подготовка и загуби

128 ~ 1 мин. четене

Руската компания „Атомстройекспорт” е увеличила на 1 млрд. евро исканите компенсации от Националната електрическа компания на България (НЕК) за отказа от АЕЦ „Белене”, в рамките на делото, разглеждано от Международния арбитражен съд в Париж. Това се казва в официално комюнике на руската компания, разпространено от РИА „Новости”.

„Увеличаването на компенсацията се обуславя от факта, че на този етап проектът е окончателно прекратен от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да изплати на „Атомстройекспорт” обезщетения за понесените загуби. Новите искания включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта, стойността на оборудването за целия цикъл на подготовка, загуби и други. Общата сума с увеличените искове за компенсации достига около 1 млрд. евро”, се казва в комюникето на „Атомстройекспорт”.

Припомняме, че в края на юли 2011 г. руската държавна компания „Атомстройекспорт” подаде иск за 58 млн. евро към НЕК заради неизплатени, но изпълнени дейности по проекта АЕЦ "Белене" в Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж.

Подкрепи Economic.bg