Русия на път да изпревари Германия на автомобилния пазар

В Русия на 1000 жители се падат едва по 290 автомобила, спрямо 560 в Западна Европа

Автор: Божидара Иванова

Автомобилният пазар в Русия е на път да изпревари този в Германия и да стане най-големият в Европа до 2020 г., предаде Reuters. Прогнозата е на международната консултантска компания  Boston Consulting Group, която прогнозира, че руският автомобилен пазар ще нараства с 6% годишно до 2020 г., когато ще бъдат достигнати продажби от 4,4 млн. автомобила годишно. Докладът отчита, че подобни продажби ще направят руския пазар петият по големина след пазарите на Китай, САЩ, Индия и Бразилия.

Според анализаторите на изследването западни автомобилостроители като “General Motors”, “Ford”, “Renаult” и “Fiat” са направили значителни инвестиции в Русия , залагайки на разрастването на пазара.

В Русия на 1000 жители се падат едва по 290 автомобила, спрямо 560 в Западна Европа и много от тези коли са стари, което предполага по-голям интерес от страна на населението към пазара на автомобили.

Анализаторите смятат, че пазарите на страните с нововъзникваща пазарна икономика ще се равняват на 65% от глобалния пазар до 2020 г. спрямо 28% през 2000 г.

Коментари: 0