Русия поема председателството на Г-20

От днес най-голямата държава в света е ротационен председател

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днес Русия поема ротационното председателство на групата на двайсетте най-големи икономики в света (Г-20). Руското председателството ще продължи 12 месеца, като след една година то ще се поеме от Австралия.

В групата влизат 19 държави с най-големи икономики и Европейския съюз (ЕС) като една държава. Той се представлява от държавата председател на Съвета на ЕС, освен ако страната председател е член на голямата осморка и по такъв начин вече е представена в Г-20.

Г-20 произвежда 90% от световния Брутен вътрешен продукт (БВП), генерира 80% от международната търговия (включително търговията в самата ЕС) и обхваща две трети от населението на света.

Статут на постоянни членове имат 19 страни: Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, ЮАР, Южна Корея и Япония, а също и ЕС.

"Групата на двайсетицата" беше създадена като инструмент за кризисно реагиране на глобално ниво в отговор на световната икономическа криза през 2008 година.

Коментари: 0