Русия предупреди Украйна да се откаже от планове за свободна търговия с ЕС

Москва заплаши, че ако това се случи, Киев ще загуби статуса си на специален партньор на Русия

200 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Руският министър-председател Дмитри Медведев предупреди Украйна да се откаже от подписването на договори за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС). Москва заплаши, че ако това се случи, Киев ще загуби статуса си на специален партньор на Русия и няма да бъде допусната да стане част от  митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан, предаде Reuters.

По отношение на възможността Киев да подпише споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, Медведев е казал пред свои заместници, че Украйна не трябва да таи илюзии за присъединяването към Митническия съюз на бившите съветски републики. Той бе създаден през 2010 г. и осигурява безмитна търговия между страните-членки.

Молдова също изяви желание за търговско сътрудничество с ЕС. Русия наскоро заплаши, че ако това се случи ще увеличи цените на изнасяният за Молдова газ. Според шведския външен министър Карл Билд поведението на Русия е "икономическа война" срещу бившите съветски републики, които търсят близки търговски взаимоотношения с Европа.

Едно от главните притеснения на Русия е, че евентуално споразумение между Украйна и Европейския съюз би довело до реекспорт на необмитени европейски стоки на руския пазар. Това би застрашило потреблението на произведените в Русия продукти.

Украйна е силно зависима от пазарите на трите страни-членки в руския митнически съюз, за които изнася стомана, химикали и жито.

Подкрепи Economic.bg