Русия строи най-мощния и голям ледоразбивач в света

Мощността на атомния реактор ще бъде 175 мегавата, а дължината на кораба - 170 метра

4670 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Руски завод започна строителството на най-мощния и голям ледоразбивач в света, съобщи ИТАР-ТААС. Предвижда се корабът да е с дължина 170 метра и широчина - 34 метра. Мощността на атомния реактор ще бъде 175 мегавата, което позволява разбиване на ледове с дебелина до 3 метра.

Ледоразбивачът се строи в "Балтийский завод" и ще осигурява проходимост на кораби с полезен товар до 100 хил. тона. По думите на генералния директор на "Атомфлот" Вячеслав Рукша ледоразбивачът ще се казва "Арктика".

Скоро ще бъде обявен и търг за строителството на два нови ледоразбивача, чието включване се очаква в периода 2018-2020 г. Рукша уточнява, че новите ледоразбивачи са необходими за разработването на Ямалското газово находище, намиращо се на полуостров Ямал в Западен Сибир.

Към момента руският флот от атомни ледоразбивачи се състои от големите "Ямал" и "50 години Победа", който е най-големият ледоразбивач в света - дълъг е 150 метра, а мощността на двигателя му е 171 мегавата. Русия е единствената държава, която притежава атомни ледоразбивачи.

Подкрепи Economic.bg