Руската VTB продава нови акции за 3.3 млрд. долара

Банката ще пусне 2.5 трлн. нови книжа на цена 4.1 копейки на брой

3626 ~ 1 мин. четене

Руският държавен кредитор VTB (ВТБ) финализира плановете си за вторично публично предлагане на акции през май. По този начин банката ще направи опит да увеличи капитала си със 102.5 млрд. руски рубли (3.3 млрд. долара), информира Financial Times.

VTB ще предложи на инвеститорите 2.5 трлн. нови книжа на цена 4.1 копейки на акция, което е с 9% отстъпка спрямо цената на затваряне в петък, се казва в съобщение от надзорния съвет на финансовата институция.

Тъй като книжата на банката са листвани в Русия и Великобритания, емитирането на новите акции в Москва ще стане само по искане на руския президент Владимир Путин. Предлагането цели да подобри имиджа сред инвеститорите на VTB след поредица от скандали, довели до значителен спад в цената на акциите.

Книжата на банката в Москва са се понижили с над 67% след т. нар. "предлагане на хората", което направи VTB през 2007 г. Оттогава до днес банката е излизала на фондовия пазар веднъж - през февруари 2011 г., когато държавата взе 3.3 млрд. долара от продажбата дела от 10%.

VTB има бизнес и в България.

Подкрепи Economic.bg