ОTE: Продадохме Globul на изключително привлекателна цена

Процедурата по наддаването се е състояла тази сряда в централата на гръцкия телеком в Атина

284 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Продажбата на Globul представлява финализиране на едно дълго и целенасочено усилие, което ни даде възможност да постигнем изключително привлекателна цена чрез тръжната процедура. Това заяви изпълнителният директор на гръцката телекомуникационна компания ОТЕ Михалис Цамаз по повод покупката на втория по сила мобилен оператор в България от норвежката компания Telenor Group, която обяви, че ще плати за българския мобилен оператор 717 млн. евро, съобщава Imerisia. 

Договорената продажна цена повишава стойността на гръцкия телеком ОТЕ и е в интерес на акционерите в сегашния особено труден и несигурен момент. Операторът смята цената за особено удовлетворителна, тъй като нейни представители нееднократно заявяваха, че сума между 700 и 800 млн. евро би била приемлива за продажбата на Globul

Според съобщение на ОТЕ до борсата в Атина крайната цена ще бъде адаптирана според нетните задължения на Globul и промените в работния капитал към деня на приключване на сделката, което ще се случи през третото тримесечие на годината. 

Процедурата по наддаването се е състояла тази сряда в централата на гръцкия телеком в Атина. Кандидатите за покупката на оператора Globul и търговската верига Germanos бяха Turk Telecom, Telenor Group и Deutsche Telecom, като в последния момент от надпреварата се отказа друг турски кандидат – Turkcell. Норвежката компания беше и най-активна в наддаването. 

Норвежкият оператор е бившият държавен телеком-монополист в страната, познат до 1969 г. като Televerket. 

Telenor държи мажоритарни дялове в GSM оператори в Дания, Унгария, Черна гора, Тайланд, Малайзия, Бангладеш, Индия и Пакистан. Норвежците са едни от основателите на мобилното крило на гръцкия телеком - Cosmote като до 2004 г. продават своите акции.

В момента групата на Telenor има близо 40 хил. служители. Необходимите капиталови инвестиции в Globul, които е наложително да бъдат предприети, се оценяват на 300 млн. евро.  

Подкрепи Economic.bg