Руските чиновници запазват правото да имат имот в чужбина

Една трета от всички имоти, които руските държавни служители купуват в чужбина, са в България

148 ~ 1 мин. четене

Руският парламент се отказва от идеята си да забрани на чиновниците да притежават имоти в чужбина. Първоначално бариерите ще паднат пред страните от бившия соцлагер, каквито са България и Чехия, пише руският вестник Комерсант.

Проектозаконът се обсъжда в момента в руската дума. Текстът предвижда всеки, който не се раздели с имота си да бъде глобен със сумата от 10 милиона рубли, като за по-сериозните провинения се предвижда и затвор до 5 години.

"Има доста случаи на руски граждани, които поучават в наследство имоти от свои родственици в чужбина. Те винаги намират вратички в закона, за това вместо да се прави по-строг, той трябва да се либерализира", коментира вносителят на закона Вючеслав Лъйсаков. Така след последните обсъждания депутатите стигнали до извода, че това, че руски държавник има имот в чужбина не означава, че той е по-малко заинтересован от съдбата на Русия.

Скорошно проучване на вестник “Ведомости” показа, че 44 души от висшите етажи на държавната власт в Русия са закупили 55 имота в България. Това е 30% от всички придобити от тази категория чиновници имоти по света.

Сред собствениците на имоти у нас са зам.министри, депутати, директори и зам.директори на държавни обединения, губернатори, вицегубернатори и шефове на администрации на губернатори.

Подкрепи Economic.bg