Руското ембарго удря най-силно БВП-то на Литва

Балтийските държави и Норвегия са най-засегнати от забраната за внос на хранителна продукция

Руското ембарго удря най-силно БВП-то на Литва
Автор: Николай Марченко

Руското ембарго върху вноса на храни от страните от Европейския съюз (ЕС) удрят най-вече икономиката на Литва. До този извод са стигнали експертите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Според доклад на банката, износът за Русия на произведена в Литва продукция прави доста сериозни обеми между 2.7% и 3% от БВП на страната. Според ЕБВР, около 80% от по-рано доставяните в Русия литовски стоки сега се реекспортират. В резултат на наблюдавания реекспорт литовските земеделци за разлика от транспортните компании, осигуряващи доставките, ще пострадат по-малко.

Втори и трети по щетите от ембаргото са съседните балтийски държави и Кралство Норвегия. Размерът на износа на продукция в Русия възлиза на около 0,36% от БВП в Естония, 0,34% от БВП в Латвия и 0,20% от БВП в Норвегия. За България този показател е сравнително по-нисък – 0.05% от БВП.

В по-малка степен ще засегне ембаргото Полша и Унгария. Сред дългосрочни последици ЕБВР спомена поскъпването по световните пазари на стоки, които подпадат под забраната. Засега обаче в страните от ЕС се наблюдава краткосрочната тенденция за поевтиняване на съответните храни поради свръхпредлагането им. Дали това ще продължи зависи от това дали страните-членки ще намерят нови пазари за износа си. 

Коментари: 0