Руснаците се отказаха от ОЦК-Кърджали

Полският инвеститор пък иска да ползва под наем час от предприятието, а не да плаща дълга

"Опциите пред ОЦК-Кърджали не са много. Преговаря се с определени инвеститори. Полският инвеститор иска да ползва под наем част от предприятието, но не иска да плаща дълга. Имаше и руски инвеститор, който се е отказал заради големите проблеми на предприятието", съобщи пред bTV министърът на икономиката Делян Добрев. 

Днес преговорите на собсвеника и банките-кредитори продължават, а утре ще се включат и вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на икономиката Делян Добрев.

След близо месец затишие металурзите от ОЦК-Кърджали отново блокираха града заради неясното бъдеще на комбината. Работниците спряха за час движението по едно от възловите кръстовища в града.

Работниците в комбината протестират заради заплатите, които собственикът Валентин Захариев им дължи. Те внесоха в Районния съд в Кърджали иск собственикът на завода да им плати всички заплати, които не са получили. Металурзите настояват за нов инвеститор и за запазване на дейността на предприятието. 

„Държавата трябва да извади предприятието от лапита на Валентин Захариев”, казаха работниците. 

"Държавата се намесва като посредник в преговорите на собсвеника с банките и с потенциалните инвеститори и това е начинът, за да се намери решение на проблема - да се намери надежден инвеститор, да не спира строителството на новия цех. Преговорите не са спирали", каза областният управител Иванка Таушанова.

Утре протестът продължава и така ще е докато сделката за продажбата на ОЦК не бъде финализирана. Заводъг го грози най-лошото – да няма кой да задвижи машините, тъй като цели групи напускат предприятието.

Коментари: 0