Ръст на продажбите на земеделска земя

Най-евтино се търгуват земите в Хасковския регион, най-скъпо е в Добрич

Между 10 и 15% са се увеличили сделките със земеделска земя. Големите селскостопански производители предпочитат да купуват земята направо от собствениците и да окрупняват имотите си. Цената в различните краища на България варира от 200 до 1000 лв. за декар.

Две поредни години на силни реколти и високи цени в зърнения сектор съживиха пазара на земеделски имоти в страната. В момента най-евтино се търгуват земите в Хасковския регион, където декар струва около 200-300 лв. Евтини са земите и във Видинско, съобщи ТВ7.

От Враца до Добрич обаче цените са между 400 и 600 лв. за декар. Най-скъпи са имотите в Добрич, защото нивите там са плодородни. Много от земеделските собственици продават сега, за да осребрят наследството си получено от баби и дядовци, тъй като и без това не обработват нивите.

Плодородните земи не остават дълго на пазара, твърдят експерти. По последни данни през изминалата година са продадени 1,5 млн. декара земи, а ръстът на цените е между 15 и 17%. Сключените сделки са рекордно високи за историята на пазара – от първите върнати земи през 90-те години до момента.

Коментари: 0