Ръст в наемите на качествени офис площи

През първата половина на годината наемните нива остават непроменени

7342 ~ 2 мин. четене

Свободните офис площи в София намаляват с 3 процентни пункта - от 26% през 2011 г. на 23% до средата на 2012 г., показва докладът на Colliers International. Тази статистика говори за първите признаци на обръщане на тенденцията при заетоста на офисните площи, а именно започване на тяхното по-бързо запълване с наематели. Най-интензивно е усвояването при сградите клас „А”, които отговарят на международните стандарти.

През първото полугодие предлагането на съвременни офис площи нараства незначително с 2% и се равнява на 1 570 242 кв.м. В същото време офис сградите в строеж продължават да намаляват, достигайки най-ниските си нива от години насам - 90 000 кв.м. За сравнение, през първата половина на 2011 г. са 500 000 кв.м. Не се очаква стартиране на нови проекти до края на годината.

„Усвояването на висококачествени офис сгради с добро позициониране на пазара ще продължи, като един от факторите за това е ограниченото строителство  на нови проекти. В момента наемните нива на офиси клас „А” са изключително привлекателни. Очакваме все повече компании да се възползват от атрактивните условия и да се преместят в нов офис”, коментира Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International.

Проучване на компанията, проведено сред 1000 български и международни компании ползватели на офис площи показва, че според тях удобното местоположение и качествената офис среда са с най-голяма тежест при определянето на една офис сграда като висококачествена. Компаниите, отговорили на запитването, избират офис взимайки под внимание също ефективното управление на сградата, наличието на достатъчно парко места, имиджа на проекта и възможността за използване на различни допълнителни услуги.

Основен двигател на търсенето на качествени офис площи остават компаниите от аутсорсинг сектора, които разширяват дейността си в България. Пример за това е  американската ИТ компания „Ingram Micro”. Други международни компании също разглеждат България като подходяща аутсорсинг дестинация,което се очаква да доведе до повишение на броя сключени сделки през втората половина на годината.

Според докладът, наемните нива, през първата половина на годината остават непроменени. На база на очертаващата се тенденция за по-ускорено усвояване на офисите от висок клас, в края на годината се очаква да започне леко покачване на наемните нива, основно при висококачествените офис проекти клас „А”, които са успешно позиционирани на пазара и с  добри нива на заетост.

Подкрепи Economic.bg