С 10% се вдигат заплатите в сферата на културата

Увеличението ще засегне 11 хиляди служители

156 ~ 1 мин. четене

В Бюджет 2013 се предвижда увеличение средно с 10% на заплатите на работещите в сферата на културата, съобщи Министерството на културата. Увеличението ще се отрази на 11 000 служители. За целта за бюджетът на сектор “Култура” ще нарасне с 5 милиона лева.

С тези допълнителни средства ще се осигури увеличение на възнагражденията както за държавните музеи и художествени галерии към Министерството на културата, така и на персонала в делегираните от държавата дейности, финансирани чрез общинските бюджети, които включват регионални музеи, художествени галерии, регионални библиотеки и всички читалища, обясниха от ведомството.


„С това ще бъде решен сериозният проблем, свързан със заплащането на служителите в културните институти, голяма част от които се занимават и с научна дейност и издирват, проучват, съхраняват и опазват основната част от културното наследство на България”, се казва в официалното съобщение.

По този случай министърът на културата Вежди Рашидов благодари на премиера и вицепремиера за съдействието, което му оказаха, за да бъдат увеличени заплатите на служителите в областта на културата.

Подкрепи Economic.bg