С таблети на изпит за шофьор от март 2013 г.

Курсистите ще кормуват и в селища, извън областните центрове

Автор: Таня Киркова

Стартират шофьорските изпити с таблет от  1 март 2013 г. . До края на годината не по-малко от 25% от общия брой кандидати във всяка група за теоретичен изпит трябва да решават тестовете на електронен носител. Това предвижда проект за  промени в Наредба 38 за условията и реда на провеждане на изпитите за водачи на МПС/моторни превозни средства/, качена на интернет страницата на Министерството на транспорта за обществено обсъждане.
 
 Съдържанието на електронните тестове ще е същото по теми, въпроси и оценяване както при хартиените листовки, пише в документа.
Електронните устройства, които кандидатите ще използват при решаване на тестовете, ще са оборудвани с камери.
Таблетите имат вградена камера и са лесни за използване, обясни Веселин Божков, изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция Автомобилна администрация за www.economymagazine.bg.

Системата ще осигурява запазване на тестовете, които кандидатите са решавали по време на изпита, като към тях ще се прилагат три снимки на кандидата, направени в произволно избрани моменти, докато са отговаряли на въпросите.

Ще бъде осигурена криптирана връзка до централният сървър, на който е инсталирана системата.  
Провеждането на теоретичните изпити с електронни тестове ще съкрати времето за провеждане на изпитите и ще осигури за по-ефективно използване на административния капацитет (повече кандидати ще бъдат изпитвани за 1 ден).
 
Двете системи - на хартиенни листовки и чрез таблет /електронен носител/ ще работят едновременно известно време.

Учебните центрове няма да бъдат длъжни с влизане в сила на наредбата да започнат веднага изпита с таблети. Официалният  старт е на 1 март 2013 г. Дотогава школите трябва да се подготвят технически за използването на компютри и електронни тестове по време на обучението на курсистите и на вътрешните изпити по теория.  

Постепенното навлизане на електронните тестове ще стане по график , определен в наредбата.

Следващите срокове са:
-  от 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г. - не по-малко от 50% от кандидатите трябва да решават тестовете на таблет
-. от 01.01.2015 г. до 31.12.2015 г. не по-малко от 75% от кандидатите;
-  от 01.01.2016 г. всички кандидати ще полагат теоретични изпити с електронни тестове.
 
С друга промяна в проекта на Наредба 38, се дава право часовете и изпитите по практика /шофиране/ да се провеждат не само в областните центрове, Казанлък и Дупница, както в момента , а и в други големи селища.
Тази възможност е включена по настояване на бранша на преподавателите по авто-мото.
Градовете трябва да са с над 30 000 жители и на разстояние над 30 км от съответния областен център, а броят на курсистите, които се явяват на изпит да е голям.
За селища, отдалечени на повече от 80 км, е възможно населението да бъде над  20 000 жители, за да се провеждат изпити по шофиране в тях.

Наредбата предлага и нови основания за анулиране на изпита - например при размяна на тестовете между двама курсисти, което се открива от записите на видеокамерите.
 

Коментари: 0