САЩ, Китай и Русия създават нова кредитна агенция

Universal Credit Rating Group ще бъде базирана в Хонконг и започва работа до 6 месеца

Нова, независима международна рейтингова агенция ще създадат САЩ, Китай и Русия. Целта е да се повиши обективността при оценките на икономическите процеси в света, съобщи руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на разпространено съобщение на китайската държавна информационна агенция "Синхуа".

"Американската "голяма тройка" - Standard & Poor's, Moody's и Fitch, се явява ключов доставчик на аналитична информация. Те обаче не само не предупредиха за световната финансова криза преди появата й, но и я задълбочиха", коментира Гуан Дзянджун, президент на водещата китайска рейтингова агенция Dagong.

Шон Игън, президент на малката американска рейтингова агенция Egan-Jones е убеден, че прекаленият оптимизъм на големите американски рейтингови агенции е довел до кризата в световната икономика. "Настоящата система от рейтинги вече не удовлетворява нуждите на инвеститорите", категоричен е Игън.

Очаква се централата на новата организация да бъде изградена през следващите 6 месеца в Хонконг. Името на новата агенция ще е Universal Credit Rating Group. В нея ще влязат руската RusRating, китайската Dagong Global Credit Rating и щатската Egan-Jones Ratings Company.

Новата агенцията няма да представлява конкретна държава и ще финансира дейността си за сметка на инвестиции от частни компании, твърдят създателите.

Коментари: 0