САЩ са подслушвали и Дилма Русеф

Националната агенция за сигурност на САЩ е следила интернет дейността на бразилския президент

3605 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Британският журналист Глен Грийнуолд, който живее в Бразилия, обяви, че Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) е следяла разговори между съветници на бразилския президент Дилма Русеф. Пред бразилския телевизионен канал Globo TV той заяви, че документите, които е получил от Едуард Сноудън, разкриват още, че САЩ са следили и мексиканския президент, предаде BBC.

По думите на Грийнуолд NSA е следила интернет дейността на Русеф, за което е използвала специална програма. Също така САЩ са следили и имейл комуникациите на президента Енрике Пеня Нието, още преди той да е бил избран за държавен глава на Мексико.

В отговор на твърденията на Грийнуолд бразилския министър на правосъдието Хосе Едуардо Кардозо каза, че "ако тези факти се окажат верни, това е неприемливо и може да бъде наречено атака върху държавния ни суверенитет." От мексиканското външно министерство пък са отказали да коментират.
 
Грийнуолд, който пише за престижния британски вестник The Guardian, бе първият журналист, който публикува информация, предоставена му от Едуард Сноудън, за шпионската дейност на САЩ. След като миналия месец партньорът на британския журналист, Дейвид Миранда, бе задържан на летище Хийтроу и разпитван в продължение на 9 часа от британските власти, Грийнуолд се закани, че ще продължи да разкрива информация за шпионските дейности на САЩ и Великобритания.

Подкрепи Economic.bg