САЩ вече подслушват "само" обкръжението на Меркел

Агенцията за национална сигурност продължава да използва СРС-та в Германия срещу министри и бизнеса

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ продължава да следи разговорите на обкръжението на канцлера на ФРГ Ангела Меркел, разкрива германският таблоид Bild.

Тиражният вестник припомня, че президентът на САЩ Барак Обама обеща телефонът на германския канцлер Ангела Меркел да не бъде подслушван, но в същото време обкръжението на Меркел продължава да бъде обект на действията на АНС.

Според германския вестник американската агенция подслушва общо 320 политически и икономически лидери на Германия. Медията цитира и собствен източник – „високопоставен служител на американските тайни служби”, според който сред подслушваните лица е и германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Източникът подчертава, че службите са получили нареждане да компенсират намаляването на събираната информация, след като вече нямат право да следят директно разговорите на Меркел. „Искаме да се уверим, че имаме насреща си доверен партньор”, подчертава източникът в щатските служби.

Информацията за подслушваните германски политици и водещи бизнесмени е разкрита от бившия сътрудник на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън. Според бившия шпионин САЩ се занимават и с икономически шпионаж срещу водещите конкуренти на американските компании – в Германия целта номер едно им е баварският технологичен и енергиен гигант Siemens. 

Подкрепи Economic.bg