СДС иска одит и разследване на харчовете по АЕЦ „Белене”

Партията настоява и правителството да се ангажира с вето върху увеличението на дизеловия акциз в ЕС

СДС прие позиция, с която настоява правителството на ГЕРБ да направи финансова проверка на изхарчените до момента пари за АЕЦ „Белене”.

„За последните десет години в основите на проекта бяха налети над 1.4 млрд. лв. Тези средства са платени от българските граждани, които е крайно време да разберат кой прибра парите им”, е записано в становището на националния съвет на партията.

След като бъде направен одит, резултатите трябва да бъдат представени на обществото, а докладът да се предаде на прокуратурата.

„Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщава, че столичното обвинение разследва три договора, свързани с планираната електроцентрала - с консултанта на проекта "Делойт", другият е с БНП "Париба", а третият е с "Пътни строежи" Велико Търново за изграждане на водопровод”, се казва в становището.

В СДС разполагали с информация, че се разследва и още един договор. Сумите по всички тези договори надхвърлят 550 млн. лв.  Партията призовава до края на май прокуратурата и разследващите органи, Инспекторатът на Министерството на финансите и одитните структури към Министерството на икономиката да излязат с конкретни доклади по извършената проверка на проекта „Белене”.

СДС ще внесе в парламента предложение, с което депутатите да задължат правителството да наложи вето на исканите от Брюксел увеличения на корпоративния данък и акциза върху дизела.

България няма официална позиция по темата и  е абсолютно безотговорно по този най-важен въпрос българското правителство да няма отношение, коментира лидерът на партията Мартин Димитров.

Плановете за увеличение на корпоративния данък ще доведе до окончателното съсипване на българския бизнес, Увеличението на акциза върху дизела ще има негативни последици и ще доведе до увеличаване цената на транспорта, цената на отоплението и на разходите за праване на бизнес в България, каза още Димитров.

Коментари: 0