Само Русия можела да построи 7-ми блок на "Козлодуй"

Други компании биха могли да се включат в строежа на неядрената част, каза Делян Добрев

"Ядреният остров на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от "Атомстройекспорт" и "Росатом". Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Изказването му дойде няколко часа след това на зам.-генералния директор на „Росатом” Кирил Комаров, който сутринта заяви, че България предлага на Русия да участва в оборудването на блока.

"Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е с почти готовия реактор, който имаме за АЕЦ "Белене", каза Добрев. Той повтори, че този готов реактор предопределя строителството на ядрения остров в Седми блок на АЕЦ "Козлодуй "с технологии и експертиза на "Атомстройекспорт" и "Росатом".

По думите на министъра ядреният остров, който е част от централата, може да бъде построен единствено от двете компании, а не ядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

"Има договорено намаление на цената на доставяния природен газ от руската страна от 1-ви април с 11.1%. Условието това да бъде реализирано е България да вземе окончателно инвестиционно решение до 15 - ти ноември 2012 г. за "Южен поток", припомни министърът. Затова трябва да се подпише допълнително споразумение.

"В самото акционерно споразумение се оказа, че има редица въпроси, които не са уточнени между акционерите от "Южен поток", така че имаме ангажимент да уговорим с руската страна всички отворени въпроси", посочи Добрев.

"Ако това стане ще получим отстъпката от 1-ви април без значение дали споразумението ще се подпише тази, другата седмица или след един месец", коментира той.

Общата отстъпка е между 115 и 120 млн. долара и в момента, в който тя стане факт тези допълнителни споразумения ще бъдат представени на ДКЕВР.

"Тогава регулаторът ще прецени дали ще промени цените у нас за бъдещ период от време като извънреден приход или със задна дата", уточни Дилян Добрев.

Коментари: 0