Само една пещ остана да работи в ОЦК

Вчера са източени 10,3 т разтопен цинк

6638 ~ 1 мин. четене

В късния след обед вчера са източени 10,3 т разтопен цинк от едната индукционна пещ в ОЦК. "Това е половината от метала, който се намира в съоръжението", съобщи технологът Стефан Атанасов, цитиран от агенция Стандарт нюз.

Източването е направено по настояване на една от банките кредиторки на комбината, защото металът е предмет на залог. Втората пещ ще остане да работи. Специалистите обясняват, че за поддържане само на едната пещ са необходими около 8-10 хил. лв. месечно за ток.

До 24 юли дългът на ОЦК към НЕК за изразходвана електроенергия надхвърляше 120 хил. лв. Ръководството на завода бе предупредено, че към края на деня ще бъде изключено захранването. Последваха спешни преговори, след което бе сключено споразумение между ОЦК и енергийната компания. „Добрата новина е, че токът вече е платен за два месеца напред. За нас това означава, че има шанс предприятието да заработи”, коментира Стефан Атанасов, който е регионален координатор на синдикат „Защита”. Според него в момента на работа в ОЦК са останали около 150-200 души.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg