Samsung инвестира $110 млн. в Sharp

Според неофициална информация южнокорейската компания ще придобие 3% от японския си конкурент

80 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics ще инвестира 110 млн. долара в японския си конкурент Sharp, пише Reuters, като се позовава на трима свои източника. Целта спроед агенцията е да се подсигурят доставките на екрани, за които двете компании имат договор.

За своята инвестиция Samsung ще получи 3% дял в пионера при производството на LCD дисплеи. С това Samsung ще се превърне във водещ чужд инвеститор, заедно с американския производител на чипове Qualcomm, който през декември 2012 г. инвестира 120 млн. долара.

През октомври 2012 г. Sharp получи 4.4 млрд. долара спасителна помощ от своите банки кредитори. Компанията се опитва да оптимизира производството на LCD дисплеи, особено във фабриката в Камеяма, централна Япония.

В началото на тази година Sharp беше принудена да намали производството на дисплеи, които Apple използва за своите таблети iPad. Според източник на Reuters търсенето на стандартния таблет iPad се измества от по-малкото устройство iPad Mini, за което обаче Sharp не е доставчик.

Очакваното споразумение между двете компании е рядко срещана сделка между конкуренти. Това е и първият случай, в който южнокорейска компания придобива толкова значителен дял в една от трите най-големи японски технологични компании.

"Виждаме възможност Samsung да поиска преференциални цени за частите, които купува, в замяна на своята инвестиция", коментира Ясуо Накане, анализатор в Deutsche Securities. "Сделката също така ще предостави на Samsung възможност да си партнира или дори да придобие бизнеса на Sharp със соларни панели", добавя той.

В момента Samsung купува от Sharp дисплеи за своите 32-, 40- и 60-инчови телевизори.

Засега представители на Sharp не са потвърдили или отрекли информацията. "Тази новина не е нещо, което е обявено от компанията", каза говорителят на японския производител. Според японските медии обаче сделката ще бъде обявена по-късно днес.

Подкрепи Economic.bg