Санкционирани родители заради пушене

Инспекторите са ги хванали в нарушение на детските площадки

7229 проверки са извършили здравните инспектори в цялата страна за първите десет дни от влизането на забраната в сила. Законът забрани тютюнопушенето на закрити и някои открити обществени места от 1 юни. Проверените обекти в цялата страна са 6870, съобщиха от здравното министерство.

При проверките здравните инспектори са издали 193 предписания за констатирани пропуски или неправилно интерпретиране на изискванията на закона.

Инспекторите са издали предписания на родители, които са пушели на детските площадки, на ученици, които не са спазвали забраната на прилежащите към учебните заведения тротоари.

От ведомството излязоха с тълкувателно решение по спорните въпроси около пълната забрана за пушене на обществени места.

Ведомството отговори писмено на своя сайт на най-задаваните въпроси. Един от тях е кое е закрито и кое открито обществено място, предаде Стандарт нюз.

Открито обществено място, т.е. такова, на което можете да пушите, е всяко проветриво място с покрив или навес и най-много с две плътни стени.

Това означава, че пушенето в летните градини на заведенията е разрешено, както и когато стените на заведението могат да се отварят през лятото, така че въздухът да минава свободно.

Според тълкуването обаче, пушенето дори на открити детски площадки за игра е напълно забранено.

Пушенето на спортни съоръжения е забрането, когато там се провеждат състезания.

Коментари: 0