Сделка за 1.3 млрд. евро размести азиатския застрахователен пазар

AIA се съгласи да купи застрахователния бизнес на ING Groep в Малайзия

72 ~ 1 мин. четене

AIA Group, третият по големина застраховател в Азия, се съгласи да купи застрахователния бизнес на ING Groep в Малайзия за около 1,3 млрд. евро (1.7 млрд.) в най-големата си сделка по придобиване като публично дружество.

Покупката ще даде тласък на печалбата, коятп AIA получава от Малайзия до 13% от 8%, се казва в изявление на дружеството. Отделно от това AIA каза, че оценката на новия й бизнес нарасна с 22% през третото тримесечие до рекордните 300 млн. долара.

"Сделката може да добавите около 5% печалба на AIA на акция", прогнозира и Арян ван Веен, анализатор в Credit Suisse Group AG.

Главиятн изпълнителен директор на AIA Марк Тъкър се опитва да съживи растежа на новия бизнес, след като базираната в Хонг Конг застраховател беше наранен по време на финансовата криза, заради проблемите в спасяването на бившето предприятие майка на American International Group Inc (AIG). Тъкър заяви, че силният баланс на AIA означава, че може да разширява съществуващия си бизнес, както и да закупува нови активи.

Подкрепи Economic.bg