Седмицата стартира с вяла и разнопосочна търговия

Американският лек суров петрол остава под натиск

6682 ~ 3 мин. четене

Седмицата стартира с колеблива търговия на финансовите пазари, без ясно изразено надмощие на даден финансов инструмент. Въпреки опасенията около съдбата на еврозоната, традиционните убежища като американският долар и японската йена показаха разнопосочна търговия. Златото и швейцарският франк също не бяха убедителни на фона на ескалиращото напрежение в Гърция и Испания. Като цяло пазарите се характеризираха с вяла търговия, при ниски обеми, с оглед почивният ден в САЩ.

В началото на европейската търговия, EUR/USD успя да се повиши до петдневен връх в 1.2624/25 долара, след частично връщане на риск-апетита на европейските фондови пазари, продиктувано от проучване на общественото мнение в Гърция, според което се завръща подкрепата на гърците към консервативната партия Нова Демокрация, за сметка на анти-европейската радикална партия Сириза.

Ако Нова Демокрация успеят да формират стабилно мнозинство и правителство след изборите на 17-ти юни, това ще намали рискът от излизане на Гърция от Еврозоната. Според тези данни, нетните спекулативни къси евра за седмицата до 22-ви май са скочили с нови 12% за последната седмица до къси евра за общо 195 361 контракта. На преден план обаче излизат испанската банкова система, която продължава да изпитва сериозни затруднения. Днес следобяд има падежи на опции за EUR/USD във важната бариера в 1.2500 нивото.

Доходността на 10-годишните испански облигации е твърде висока на ниво от 6% или повече предвид разновидността на испанската икономика и нейния потенциал за растеж, е обявил Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), по днешни данни на новинарска агенция EFE. Доходността на 10 г. облигации на Испания се покачи с 15 пункта до 6.46 %. Разликата между доходностите на облигациите на Испания и Германия се покачи до 513 пункта, най-високо ниво от въвеждането на еврото в обръщение.

Американската банка JPMorgan Chase повиши прогнозите си за долара през 2012 г., като предсказа скок на валутата-убежище спрямо всички основни валути без йената, заради вероятността Гърция да излезе от еврозоната, текущото забавяне на Китай и скорошната загуба на инерция на американската икономика. Банката обясни, че е понижила прогнозата си за еврото спрямо долара в отговор на задълбочаването на икономическата криза в еврозоната и сега вижда единната валута при 1.22 спрямо американския долар през второто и третото тримесечие, преди да достигне до 1.24 до края на 2012 г.

Тя добави, че напрежението в еврозоната вероятно ще ускори края на прага за EUR/CHF, определен от Швейцарската национална банка, който е на ниво 1.20 CHF. „По-удобно ни е да предскажем окончателния край на прага и да препоръчаме съответно хеджиране, отколкото да призоваваме към възпиране на подобна промяна,“ заявиха от JPMorgan.

Въз основа на 50-процентната вероятност за излизане на Гърция от еврозоната през предстоящите месеци, JPMorgan предвижда търгуване на еврото при 1.15 CHF спрямо франка от третото тримесечие нататък, а доларът при 0.99 CHF спрямо франка до края на юни и 0.94 CHF до края на септември.

Суровините се търгуват под натиск

Американският лек суров петрол остава под натиск в началото на новата седмица, като се търгуваше около 91 долара за барел. Първоначално черното злато започна да се покачва като достигна близо до 92 долара за барел, но в следобедните часове натискът бе подновен, за да затвори на нивата в подножието на 91 долара за барел. Тази сутрин фючърсите на американският петрол за месец юли се търгуват към 91.10/20 долара, а сорта Брент се котира на нива от 107.00/10 долара за барел.

Златото също отчете лек спад, въпреки оптимистичното начало на деня, през което отчете нов седмичен връх към 1583/84 долара за унция. В последствие обаче ценният метал се понижи и затвори дневната база към 1572/73 долара за унция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg