Най-странният кораб в света

От стандартната за обикновените кораби позиция Flip може да се изправя вертикално

7866 ~ 2 мин. четене

Може би най-необикновеният плавателен съд принадлежи на изследователския отдел към американските военноморски сили. Става дума за специално океанографско оборудване, създадено във вид на плаваща платформа. Името му е просто FLIP.

Това чудо на техниката е разработка на специалистите от лабораторията по морски изследвания и океанография към Калифорнийския университет, съобщава hicomm.bg. Flip е от този тип плавателни съдове, предназначени на борда им да живеят и работят експерти в съответната област в рамките на по-продължителен период от време.

Може дори да се каже, че това е една огромна, плаваща „шамандура", способна... да се преобръща. Какво се има предвид? От стандартната за обикновените кораби позиция Flip може да се изправя вертикално, заставайки перпендикулярно на водната повърхност и потапяйки единия си край във водата. Междувременно другият край на плавателния съд - при това по-широкият, остава стърчащ във въздуха, подобно на надводната част на шамандура.

Дължината на кораба е 108 метра. По цялата му дължина са разположени малки празни кухини, както и едно по-голямо отделение, намиращо се в единия край на плавателния съд. Когато големият резервоар е пълен с въздух, FLIP се застопорява в хоризонтално положение, а когато бива напълнен с морска вода, корабът, подобно на поплавък, плавно се изправя, заставайки перпендикулярно на морската повърхност. Така той може да остане в неподвижна позиция и по-устойчив по време на силни морски бури. Когато е необходимо FLIP отново да заеме своето стандартно хоризонтално положение, водата от резервоара се изпуска и плавателният съд е готов за отплаване към ново местоположение. Целият процес на преобръщане отнема точно 28 минути - съвсем кратко време за такъв огромен кораб.

Целият интериор на кораба е съобразен с двете му основни позиции. Всички вещи са пригодени така, че да могат да служат на екипажа както когато FLIP е хоризонтален, така и когато е вертикален. Например - в каютите има по две врати, позволяващи безпроблемно преминаване от помещение в помещение и при двата режима. Тоалетните и някои елементи на кухненското помещение също са дублирани, за да имат изследователите и моряците всички удобства за вертикално и хоризонтално пребиваване, допълва още hicomm.bg.

 

Подкрепи Economic.bg