Сенатът на САЩ отлага гласуването за нападение над Сирия

Лидерът на мнозинството от Демократическата партия Хари Рейд дава шанс на Обама да изложи своите аргументи

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Сенатът на САЩ няма да гласува решението за евентуалното нападение над Сирия тази седмица. Лидерът на мнозинството от Демократическата партия Хари Рейд съобщи, че отлага ключовото гласуване, за да се даде възможност на президента Барак Обама публично да изложи своите аргументи.

Първоначално Рейд насрочи гласуването за сряда, но след това отмени това свое решение, за да позволи на американския лидер да изложи своя план за нанасяне на удари по режима на сирийския президент Башар Асад.

„Искам да се уверя, че преди гласуването на този въпрос президентът ще изложи своите аргументи пред Сената и пред американския народ", каза Рийд. "Не смятам, че трябва да свършим тази работа бързо. Трябва да я извършим качествено", добави той.

По-рано говорителят на Съвета за национална сигурност Бен Роудс заяви, че САЩ са готови да обсъдят предложението на Русия за налагането на международен контрол върху сирийското химическо оръжие.

Барак Обама приветства отправеното в понеделник от Русия предложение към Сирия да предаде химическото си оръжие под международен контрол. По този начин за пръв път бе даден реален шанс за политическо разрешаване на кризата, след като през миналия месец стотици цивилни загинаха при атаката в предградие на Дамаск, пише вестник „Гардиън".

В серия от телевизионни интервюта Обама определи руското предложение като "възможен пробив" и „потенциално позитивно развитие".

Подкрепи Economic.bg