Северна Корея анулира мирното споразумение със Сеул

Авторитарната държава прекъсна и пряката телефонна линия между двете държави

176 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Северна Корея анулира споразумението за ненападение с Южна Корея и прекъсна пряката телефонна линия за извънредна връзка между двете страни, съобщиха световните агенции. Това стана няколко часа след като Съветът за сигурност на ООН гласува нови санкции срещу Пхенян.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че при най-малката провокация на Сеул в Жълто море, Пхенян ще започне "свещена война за обединяване на родината".

Пактът за ненападение бе подписан през 1991 г. Той задължаваше Пхенен и Сеул да уреждат споровете си по мирен път и да избягват военни конфронтации.

Северна Корея също така заплаши да денонсира от понеделник споразумението за примирие, сключено след Корейската война преди 60 години. Авторитарната държава предупреди и САЩ, че е готова на "превантивен ядрен удар". Засега не е ясно дали страната има такава възможност, тъй като се смята, че няма подходяща ракета, която да носи ядрената глава.

От южнокорейското министерство на отбраната обявиха, че ако все пак Северна Корея разполага с възможност да започне термоядрена война и предприеме нападение, ще предизвика собственото си унищожение. Говорителят на министерството подчерта, че "ако Северна Корея атакува Южна Корея с ядрено оръжие, режимът на Ким Чен-ун ще изчезне от лицето на Земята".

От Сеул съобщиха, че прекъсването на телефонната линия не се случва за първи път. "Северът вече е правил това два пъти досега", обявиха от министерството.
Подкрепи Economic.bg