Шефът на France Telecom е арестуван

Стефан Ришар е ръководил на кабинета на Лагард, котаго тя е отговаряла за финансовото министерство в Париж и е замесен в скандала с продажбата на концерна Adidas

128 ~ 2 мин. четене

Шефът на най-голямата телекомуникационна компания във Франция France Telecom, Стефан Ришар, е арестуван в понеделник във връзка с делото срещу директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, съобщава Financial Times.

Ришар е ръководител на кабинета на Лагард, котаго тя е отговаряла за финансовото министерство в Париж. Той е замесен в скандала с продажбата на концерна Adidas през 1993 г. от бизнесмена и политика Бернар Тапи, близък до бившия президент Никола Саркози. Лагард е наредила Тапи да бъде получи по съдебно решение 403 млн. евро. За момента Ришар е оставен в ареста за 48 часа и отрича всички обвинения.

Кристин Лагард също може да стане обект на официално разследване. Две отделни разследвания установяват дали тя е злоупотребила със своите правомощия по времето, когато е била финансов министър. Ръководителят на МВФ се проверява и за използването на фалшиви документи, и злоупотреба с публични средства. Кристин Лагард вече е отричала в миналото да е извършвала нещо нередно като финансов министър.

Междувременно акциите на France Telecom рязко губят стойност, достигайки 7,52 евро или спад с около 1,5% за деня.  В края на миналия месец стана ясно, че компанията планира инвестиция от 30 до 50 млн. евро в сайта за споделяне на видео Dailymotion.

След провала на преговорите с Yahoo, France Telecom ще търси нов партньор, с чиято помощ да развие Dailymotion и извън пределите на Европа. Планът, който изпълнителния директор на компанията разкрива, предвижда две основни стъпки, които да бъдат предприети.

 Първата е да се осигури инвестиция за сайта, за да може той да продължи да е лидер в своята област и да не изостава от конкуренцията в интернет, особено спрямо Youtube. Следващата стъпка ще бъде партньорство с компания, която да допринесе се увеличаване на посетителите в Dailymotion.

Подкрепи Economic.bg