Шефът на КЗП обвини Стойнев в атаките срещу него

Готвят законопроект комисията да стане изпълнителна агенция към МИЕ и да се принизи, твърди Веселин Златев

Автор: Economic.bg

Лично министърът на икономиката Драгомир Стойнев стои зад атаки срещу мен. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселин Златев пред bTV относно обвиненията на единствения друг член на комисията Александър Масларски.

Преди дни Масларски разказа пред bTV, че Златев си е купил кола с 90 екстри, доброволно се е отказал от съдебен иск срещу верига, която мами хиляди клиенти, и платил авансово на фирма 15 000 лв., за да направи нефункционираща система, която да събира анонимни мнения на потребители за стоки и услуги. За действията на председателя Масларски е сигнализирал прокуратурата. Смущаващи според него са и европейските проекти, по които работи КЗП.

По думите на шефа на комисията обаче Масларски осъществява „действията на управляващата коалиция“ за сриване на доверието към КЗП. Според Златев се готвило „закриване и обединение“ на комисията. „Според готвен законопроект тя трябва да стане изпълнителна агенция към МИЕ и да се принизи. Има и текст, според който мандатите на настоящите членове се прекратяват предсрочно, а парламентът избира новит“, заяви шефът на КЗП.

По думите му целта е да се смени и съставът на органа. „Емил Георгиев – председателят на „Екогласност”, е човекът, който ще заеме председателското място в комисията“, заподозря „преврат“ Златев.

Той каза още, че КЗП разполага с „обикновен“ Volkswagen Passat. Той опроверга и обвиненията, че е „опънал чадър на определена търговска верига“. Според думите му в началото на 2011 г. комисията установява продажба на стоки на промоция, които не са в магазина, и продажба на стоки на цени, различни от посочените. Били заведени също така 2 иска и издадени заповеди за спиране на нелоялната практика.

До ноември 2011 г. тя е преустановена. Последвали разговори между представители на КЗП и търговеца. „Констатирана е липса на подобни практики и е постигната спогодба КЗП да прекрати тези дела, при положение, че търговецът оттегли жалбите си по заведените срещу комисията дела“, обясни Златев. Той заяви, че оттогава до днес въпросната верига е била обект на 61 проверки, издадени са й 23 акта, а парите са събрани.

 

Коментари: 0