Шести сме по спад на имотите

Поевтиняването е 6,21% за първите три месеца на годината спрямо тримесечието на 2011-та

България е на шесто място в света по спад на цените на жилищата, показва класацията на Global Property Guide. През първите три месеца на годината имотите у нас са поевтинели с още 6,21% на годишна база. За сравнение през последните три месеца на 2011 г. беше отчетен годишен спад от близо 9 на сто, което тогава ни нареди на пето място в света. В сравнение с последното тримесечие на миналата година през първите три месеца на годината цените на жилищата у нас са паднали с 1,5%.

Ирландия запазва първата позиция в класацията на изданието. Цените на имотите в страната са паднали с 18,95% на годишна база през първото тримесечие, след като през последните три месеца на миналата година отбелязаха понижение от 18,08%. Ирландия води и по спад в цените на жилищата на тримесечна база. През първите три месеца на годината спрямо последните три на 2011 г. е отчетено понижение от 5,19%.

Второто място в класацията се заема от гръцката столица Атина с регистриран годишен спад на цените на жилищата от 11,68%. На трета позиция пада полската столица Варшава с регистрирано годишно понижение от 10,94%. Четвъртата и петата позиция са за Португалия и Испания, а след нас се нареждат Холандия, Австралия, Словакия и Южна Африка.

Индия остава първенец по годишен темп на поскъпване на жилищата. Годишният ръст на цените в Делхи през първите три месеца на годината обаче се е забавил до 24,4%, след като през последните три месеца беше над 25 на сто. В периода януари-март цените на жилищата в Делхи дори са постигнали минимален спад от 0,07% спрямо цените от последните три месеца на миналата година. Второто място по най-силен годишен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие е за Сао Пауло в Бразилия, а третото – за Естония. Първата десетка се допълва от Австрия, Филипините, Швейцария, Норвегия, Русия, Южна Корея и Исландия.

Коментари: 0