Ши Джинпинг е новият президент на Китай

Китайският лидер получава пълната власт в страната

360 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ши Джинпинг официално зае поста президент на Китай, предаде Bloomberg. Той беше избран за наследник на Ху Цзинтао по време на 18-ия конгрес на Китайската комунистическа партията (КПП), проведен през ноември 2012 г. През следващите десет години той ще бъде и председател на Централния военен съвет, което му дава власт над милионната армия на Китай.

Ши Джинпинг бе избран за генерален секретар и председател на Висшия военен съвет, а сега получи и другите две ключови власти. Ши е представител на т.нар. "пето поколение" китайски ръководители, на които им предстои да управляват Китай през следващите 10 г.

По неговите собствени думи, най-належащите проблеми за разрешаване в Китай са корупцията, формализма и бюрокрацията в партията. "За да се справим с тези проблеми, трябва преди всичко да имаме достойно поведение", отбелязва в чисто конфуциански стил китайският лидер.

Ши Джинпинг, чието семейство е било репресирано по времето когато е бил младеж, изповядва налагането на строга дисциплина и поддържане на по-тесни връзки с народа.

Подкрепи Economic.bg