Евродепутатите отхвърлиха резолюцията за бюджета

Парламентът настоява за по-голяма гъвкавост при разпределение на средствата, повече пари за инфраструктура и създаване на нови работни места

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейският парламент (ЕП) днес не прие условията на бюджетната рамка за 2014-2020 г. и реши да продължи преговорите с Европейската комисия и с Европейския съвет, предаде БНТ. Бюджетната рамка беше одобрена от европейските лидери след изтощителни преговори миналия месец и предвижда орязване на парите в сравнение с досегашния период.

Парламентът настоява за по-голяма гъвкавост при разпределение на средствата, повече пари за инфраструктура и създаване на нови работни места. Мандатът за преговорите дава възможност за подобряване на параметрите на бюджета. Ако се постигне споразумение между европейския парламент, комисията и съвета, бюджетната рамка би могла да бъде приета до началото на лятото.

Евродепутатите гласуваха с 506 гласа "за", 161 "против" и 23 "въздържал се" резолюция, с която искат промени, включително по-голяма гъвкавост от една до друга година, в бюджета за 2014 - 2020 г.

"Днешният вот е ясен знак, че Европейският парламент е приел отговорностите, които са му дадени с договорите, и ще се бори за по-добър бюджет за ЕС", каза председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода.

Европейският парламент няма да приеме предложението за бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г., докато всички дължими плащания за 2012 г. не се изпълнят и не се постигне споразумение за бъдещото финансиране и за цялостен преглед на финансовата рамка, заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц. "Тази важна резолюция проправя пътя за възможни преговори със Съвета", каза още той.

Подкрепи Economic.bg