Синдикатите излязоха с 30 мерки към служебния кабинет

Минимална заплата от 340 лв., 12% по-високи пенсии и по-голяма заетост, са паст от предложенията

3593 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

КНСБ ще предложи на служебния кабинет програма от 30 неотложни мерки, които той трябва да изпълни до края на мандата си, предаде БНТ.

Според лидера на синдиката Пламен Димитров министрите ще имат на разположение точно 10 седмици. Още в първите десет дни обаче те трябва да излязат с конкретна програма. От синдиката са подготвили подробни мерки, които трябва да бъдат заложени в управлението.

Сред предложенията са минималната заплата да стане 340 лв., пенсиите да се вдигнат с 12% и да се осигури по-голяма временна заетост. От КНСБ препоръчват още да се отпуснат еднократни целеви зимни помощи за около един милион българи. Те трябва да стигнат до домакинства, които получават енергийни помощи, безработните без обезщетение и възрастните с пенсии до 200 лв. Сред важните решения са още дългосрочните проблеми в енергетиката и железниците.

Според Пламен Димитров сметките, направени от техните специалисти, показват, че между 300 и 500 млн. лева в бюджета могат да бъдат вътрешно преструктурирани и да се насочат за социални разходи.

Подкрепи Economic.bg