Шойбле: Ново отписване на гръцки дълг е изключено

Според финансовия министър на Германия "това е дискусия, която има много малко общо с реалността"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германия напълно изключва възможността за повторно преструктуриране на гръцкия дълг. Това каза за немското радио Deutschlandfunk финансовият министър Волфганг Шойбле. Изказването идва в отговор на спекулациите, че "тройката" (ЕЦБ, ЕС и МВФ) са поискали част от гръцкия дълг отново да бъде отписан.

През уикенда немският седмични Der Spiegle съобщи, че инспекторите на "тройката" са призовали това да бъде направено. Подобна операция имаше през февруари, при която освен, че на страната бяха отпуснати нови 130 млрд. евро, част от кредиторите на страната се съгласиха да отпишат 53% от вземанията си.

Пред радиото Шойбле заяви категорично, че "това е дискусия, която има много малко общо с реалността сред страните-членки на еврозоната". Немският финансов министър обаче повдигна въпроса за възможността за програма за т.н. обратно изкупуване на гръцкия дълг на вторични дългов пазар от страна на властите в Гърция чрез отпуснатите от кредиторите на Атина за тази цел заеми.

Шойбле също така отбеляза, че по-нататъшни усилия за съкращаване на дефицита в Германия може да заплаши немския икономически растеж. "Би било голям успех, ако Германия свали своя структурен дефицит до нулата през 2014 г.", посочи той.

Коментари: 0