Шведите не искат да са в еврозоната

Едва 12 процента подкрепят замяната на кроната

Един на всеки десет шведи подкрепя приемането на еврото. Това сочат резултати от проучване, публикувано от Университета в Гьотеборг, съобщи EurActiv. Причината за отрицателното мнение е дълговата криза, смята професор Сьорен Холмберг, който е провел изследването. Анкетата е била проведена през есента на 2011 г., но Холмберг очаква, че подкрепата за еврото в Швеция в момента е още по-ниска. Сега тя е на толкова слаба, че е трудно да се очаква още по-ниско ниво, коментира той.

Според скорошно проучване против присъединяването на страната към еврозоната са гласували 54 процента. Само преди три години броят на хората, които биха гласували с „да” на референдум по въпроса, беше по-висок от тези против. Днес едва 12 процента от шведите са склонни да заменят кроната с еврото.

От изследването става ясно още, че доверието на шведите в ЕС намалява дори и в области, които нямат общо с икономиката.

„Ако се случи нещо лошо, в този случай с икономиката, отрицателното отношение ще се отрази в други области. Шведите винят ЕС за лошата икономика не само в Европа, но и в Швеция”, коментира Холмберг.

Въпреки негативното мнение от проучването става ясно, че шведите смятат, че Европа се справя добре със създаването на добри условия за бизнеса, както и в политиките по околна среда и военните въпроси.

Независимо от липсата на доверие, една втора от населението казва, че искат страната им да бъде част от ЕС, за разлика от други 22 на сто, които са за излизане от общността.

Коментари: 0