Emirates със спад в печалбата

Основния конкурент на Lufthansa увеличава оборота си в Европа с 18.2% до около 3.6 милиарда евро

Поради високите цени на петрола през изминалата финансова година 2011/2012 Emirates отбелязва спад в печалбите. Чрез настъпването на европейския пазар обаче, приходите биха могли да се увеличат значително.

Основния конкурент на Lufthansa, Emirates Airline увеличи оборота си в Европа с 18.2% до около 3.6 милиарда евро. Базираната в Дубай авиокомпания съобщи във Франкфурт, че общия оборот отбелязва ръст от 14,9% и възлиза на 13,1 милиарда евро. И все пак рязкото покачване на цените на петрола намали печалбата на арабите от предходната година с почти 3/4 или 314 милиона евро.

По свои сведения за изминалата година компанията е превозила 34 милиона пътници. Приходите на пътник за км са се увеличили със 7,8%. През следващите няколко години Emirates предвиждат силен растеж. Само през текущата ще бъдат добавени 22 нови самолета, включително шест А380 Еърбъс.

За сравнение, през 2011 г., с Lufthansa са летели около 100 милиона пътници и е генериран оборот от 28,7 милиарда евро. Въпреки тези данни, най- вече поради високите цени на петрола, компанията отбелязва загуба в размер на 13 милиона евро. От Lufthansa обвиняват Emirates и други авиокомпании от Персийския залив, че в опитите си да навлязат на европейския пазар използват прикрити държавни помощи.

Коментари: 0